För att ge dig bättre service använder vi cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du vår användning av cookies.

Skärpt lagstiftning av ”rattsurfande” bilister ska öka säkerheten i trafiken fr.o.m. 01 Feb 2018.

 

slutarattsurfa

Ny lag gällande användning av mobil eller annan kommunikationsutrustning i motordrivna fordon träder i kraft från och med den 01 februari 2018.

I december 2013 infördes en bestämmelse med syftet att minska det trafikfarliga användandet av mobiltelefoner och annan kommunikationsutrustning. Enligt bestämmelsen är det tillåtet för förare att använda mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning så länge det inte utgör någon trafikfara. Den 30 november 2017 beslutade regeringen att tydliggöra trafikförordningens kap. 4 paragraf *10e som gällande användning av mobil eller annan kommunikationsutrustning i motordrivna fordon. Den nya regeländringen i trafikförordningen innebär ett förbud mot att köra bil med mobiltelefonen i handen. Lagändringen innebär ett förbud mot att tala i en handhållen mobiltelefon, skicka SMS eller uppdatera sina sociala medier vid färd på väg med motordrivet fordon.

Polisen understryker att till kommunikationsutrustning räknas till exempel mobiltelefon och GPS. Syftet med bestämmelserna är att öka säkerheten i trafiken.

I ett pressmeddelande säger infrastrukturminister Thomas Eneroth:

– Nu kommer det bli tydligare att man inte får hålla på att fippla med luren när man är ute och kör med bilen. En tydligare regel gör att fler kommer att följa den. Detta är ytterligare en åtgärd som regeringen vidtar för att i enlighet med nollvisionen förbättra trafiksäkerheten på svenska vägar.

Regeln träder ikraft den 1 februari 2018.

 

Ger lagen rätt till att bötfälla?

Bestämmelserna innebär att polisen kan rapportera en förare som pratar i mobiltelefonen och till exempel vinglar över mittlinjen, kör upp på trottoarkanten eller bromsar så häftigt i en kö att det finns risk för en olycka. Förare som bryter mot bestämmelserna kan dömas till böter. Om du bryter mot lagen kan du få böter och bli av med körkortet. Har du nyligen tagit ditt körkort kan du behöva göra om uppkörningen.

 

Vem gäller lagen?

Lagen gäller dig som kör till exempel: moped klass I, moped klass II, traktor, terrängmotorfordon, motorcykel, personbil, taxi, buss, lätt lastbil, tung lastbil.

 

Är du en rattsurfare, tänkt till ordentligt nu innan olyckan är framme.

En framtid utan ”rattsurfare” skulle göra att vi alla kände oss säkrare ute i trafiken. Har man en gång legat bakom en rattsurfande bilist så vet man hur det ser ut. Ojämn farthållning i kombination med en flackande körstil och en förare med ena handen på ratten och den andra på en mobiltelefon, ”fipplandes” på ett eller annat sätt. Denna förare är med all säkerhet inte med i matchen på vägen om det skulle ske en oväntad situation. Kontrollen är utom räckhåll och olyckan kan snart vara ett faktum. Man har ju faktiskt sett de människor som till fots haft allt sitt fokus på sin mobiltelefon som glömt lyfta blicken och vandrat rakt in en lyktstolpe eller krockat in i mötande personer. Det säger en hel del. Tänk då på de som gör samma sak bakom ratten och färdas 90km/h. Här äventyrar man inte bara sig själv utan sina medpassagerare och medtrafikanter. Olyckan kommer ske blixtfort. Så tänk till nu innan det är för sent.

 

 

Lösningar.

När det kommer till att hantera samtal bakom ratten har det flesta nya bilar idag integrerad blåtands handsfree direkt i bilen som löser detta. Finns inte denna funktion att tillgå ska man investera i ett blåtandsheadset till sin mobil alternativt en mobil blåtandshögtalare som man enkelt kan montera eller placera på lämplig plats i bilen.

Att även ha en mobilhållare för bilen som du sätter din telefon i är grymt praktiskt och en självklarhet när man väl investerat i en. Det finns massor av smarta lösningar av hållare för bilen idag. Enklare mindre hållare som placeras på luftgaller, magnetiska puckar eller snygga fastmonterade hållare med aktiv laddning om så önskas. Valet är ditt.

 

Jabra Drive för bil.

 

*10 e §/Träder i kraft I:2018-02-01/ Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användning av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet. Föraren får inte använda denna utrustning på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen. Förordning (2017:1284).
 
 
Källor:
www.transportstyrelsen.se/sv/sluta-rattsurfa/lagen/
https://polisen.se/Lagar-och-regler/Trafik-och-fordon/Mobilanvandning-i-trafiken/
http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2017/11/handerna-pa-ratten--inte-pa-mobilen/
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/trafikforordning-19981276_sfs-1998-1276

 

 

Annonser
0 Produkter
Totalt 0 SEK
Priser exkl. moms